01.06. Planina Devica. Jedna od 10 planina koje okružuju Sokobanju. Obilzimo vrhove, vrtače, jame.

Opis akcije:Planina Devica se nalazi u Istočnoj Srbiji, u blizini Sokobanje. Njen najviši vrh je Čapljinac (često i Manjin Kamen) na visini od 1.187 mnv. Planina je bogata sa mnogo lepih visoravni, pašnjaka, vrtača, uvala, kraških jama i pećina. Sa svih strana se strmo uzdiže, a na vrhu ima plato. Predstavlja divlju kaptažu-sva kiša koja padne prolazi kroz planinu Devicu, pa se tako stvaraju jezera, ogromni sifoni koji se nalaze u njenoj utrobi, da bi se voda potom slivala u njene reke. Zovu je i Divlja planina, veoma je interesantna naročito za prirodnjake.
Program akcije:Subota: Polazak u 5:30h ujutru, ispred kancelarije Društva na Novom Beogradu, Bul.Mihajla Pupina 165a. Potrebno je doći 10min ranije.
Putujemo auto-putem, od Sokobanje imamo još nekih 8km vožnje do naše polazne tačke pešačenja, Izvora “Šopur“.
Od Šopura, šumskom stazom idemo prema vrhu Oštra čuka (1075 m), odakle se pruža veličanstven pogled na dolinu Sokobanje i planinu Rtanj. Vrh Oštre čuke je kamenit. Po atraktivnosti, za Oštrom čukom ne zaostaje mnogo ni vrh Aleksin kamen (1100mv), koji se nalazi jugoistično od Oštre čuke, na najvišem grebenu Device, koji postepeno vodi sve do Čapljinca. Čapljinac je najviši vrh Device, visok 1186m, koji se nalazi u središnjem delu planine.
Visoravan je “izbušena” velikim brojem vrtača i jamama od kojih su većina ledenice.
Ne zna se tačno koliko ima jama na ovoj planini ali sudeći po zrelosti krečnjaka ima ih dosta. Veliki broj jama je kamufliran. Neke se nalaze u dnu vrtača ili na okomitim stranama krečnjačkih vrhova. Većina njih počinju vertikalnim kanalom, neke su prekrivene granjem. Oblizimo tri jame: Blizanačka propast, Ledenica i jama Golema propast.
Staza je kružna i ukupne je dužine oko 24 km, oko 950m uspona I oko7-8h pešačenja. Zahteva se dobra kondicija.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T2 K3 B2 P1 Šta je ovo?
Oprema:Duboke planinarske cipele, višeslojna garderoba, planinarski štapovi, dovoljna količina vode. Obavezna dokumenta za put: lična karta, planinarska kartica Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i zdrav.knjižica.
Kotizacija:4000 dinara. Kotizacija obuhvata: troskove vođenja, administrativni troskovi Društva, poreze i doprinose, prevoz.
Mesto i vreme polaska:Subota: Polazak u 5:30h ujutru, ispred kancelarije Društva na Novom Beogradu, Bul.Mihajla Pupina 165a .
Napomena:Učestvovanje na akciji je na sopstvenu odgovornost. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti“. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja. U slučaju odustajanja od odlaska na akciju iz bilo kog razloga, zbog već izvršenih rezervacija, uplaćeni novac se vraća samo ukoliko prijavljeni učesnik pronađe zamenu.
Vodič:Janica Mousa, M.B.904, 0653555 728
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.