02.06. Planina Ovčar. Uspon na vrh Ovčara 986m, poseta manstira Sv. Trojice i Sretenje.

Opis akcije:Ovčar je planina u zapadnoj Srbiji, čiji vrh se nalazi 10,5 km zapadno od centra Čačka. Najviši vrh je visok 986 m, a zajedno sa planinom Kablar pravi Ovčarsko-kablarsku klisuru, kroz koju protiče Zapadna Morava. Na planini Ovčar se u davnoj prošlosti nalazio vulkan koji sada nije aktivan. Deo ove planine zaštićen je kao prirodno dobro Republike Srbije.
Program akcije:Nedelja: Polazak u 7h ujutru. Putujemo auto putem do Ovčar banje, gde ostavljamo naše vozilo i počinjemo pešačenje od auto-kamperskog naselja. Šumskim putem penjemo se do manastira Sv. Trojice u koji ćemo svratiti i napraviti prvu pauzu i okrepu. Dalje putem preko manastirskog imanja nastavljamo do dela na kom se odvaja desno put prema manastiru Sretenje. Naša tura je dalje grebenska i na pojedinim mestima pruža se lep vidikovac na okolni kraj. Izlaskom iz šume krećemo se jednim delom makadamom i izbijamo na krajnju tačku planine Ovčar. Najviši vrh je na 986mnv, i nalazi se u šumi, sa koga se delimično vide meandri Zapadne Morave. U povratku silazimo malo strmijom šumskom stazom kojom se spuštamo direktno na manastir Sretenje. Posetićemo ga i napraviti pauzu. Od manastira pa do krajnje naše tačke ima oko još 1,5h hoda. Ukupno vreme pešačenja je oko 6h sa pauzama, uspona oko 600m. Staza spada u srednje zahtevne, za planinare sa solidnom kondicijom. Po silasku u podnožije, a u skladu sa vremenom i dogovorom sa grupom, možemo napraviti dodatni -bonus obilazak prelepog Banjskog potoka,nestvarne zelene boje vode.Nastaje iz izvora Studenac. To bi bilo još nekih 1h pešačenja u celini. Vodič će doneti krajnju odluku shodno proceni grupe i vremena koje imamo na raspolaganju, za ovaj dodatni obilazak.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1 K1 B2 P1 Šta je ovo?
Oprema:Duboke planinarske cipele, višeslojna garderoba, planinarski štapovi, dovoljna količina vode. Obavezna dokumenta za put: lična karta, planinarska kartica Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i zdrav.knjižica.
Kotizacija:3200 dinara.
Kotizacija obuhvata: troskove vođenja, administrativni troskovi Društva, poreze i doprinose, prevoz.
Mesto i vreme polaska:Nedelja: Polazak u 07:00h ujutru, ispred kancelarije Društva na Novom Beogradu, Bul.Mihajla Pupina 165a . Potrebno je doći 10 min ranije
Napomena:Učestvovanje na akciji je na sopstvenu odgovornost. Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti“. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja. U slučaju odustajanja od odlaska na akciju iz bilo kog razloga, zbog već izvršenih rezervacija, uplaćeni novac se vraća samo ukoliko prijavljeni učesnik pronađe zamenu.
Vodič:Janica Mousa, M.B.904, 0653555 728
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.