07.-09.06. Hridsko jezero, Hridski krš i Krš Bogićevića

Opis akcije:Hridsko jezero koje se nalazi blizu Plava u Crnoj Gori je jedno od najlepših prirodnih čuda ovog regiona. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, u slikovitom planinskom okruženju, okruženo obroncima planine Prokletije.
Ovo jezero je nastalo kao rezultat ledeničke aktivnosti tokom poslednjeg ledenog doba, a danas predstavlja važan ekosistem i popularnu turističku destinaciju. Sa svojom tirkiznom bojom vode i okruženjem planinskih vrhova, Hridsko jezero oduzima dah svojom lepotom i privlači posetioce iz različitih delova sveta.
Jezero je poznato po svojoj kristalno čistoj vodi koja pruža mogućnosti za ribolov i kupanje tokom letnjih meseci. Okolina jezera nudi i različite aktivnosti poput planinarenja, šetnji ili piknik na obalama jezera.
Hridsko jezero takođe ima kulturno značenje za lokalno stanovništvo, jer se veruje da je ovde nekada stajao manastir Hrid, koji je bio važan duhovni centar u prošlosti.
Program akcije:07.06. – Polazak u popodnevnim časovima ka Crnoj Gori (Beograd-Čačak-Novi Pazar-Rožaje-Berane-Plav). Stižemo u Plav oko 00h i ulazimo u smeštaj. Noćenje.
08.06. – Ustajanje u 7h, doručak i polazak do 8h. Krećemo prevozom do Gradine, gde ostavljamo kola i krećemo peške ka Hridskom jezeru. Pešačka tura traje oko 3h. Razmeštanje i postavljanje kampa i odmor za ručak. Polazak ka vrhovima Hridski krš (2.358mnv) i Krš Bogićevića (2.374 mnv). Staza je kružnog tipa i potrebno je nekih 3h da se završi. Povatak u kamp. Noćenje.
09.06. – Ustajanje u 8h, doručak i raspremanje kampa. Povratak ka kolima do 10h. za povratak nam je potrebno oko 2h.
Kolima krećemo ka Gusinju gde obilazimo Ali-Pašine izvorer i Oko Skakavice. Polazak ka Beogradu. Dolazak oko 23h.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T2K2B2P3 Šta je ovo?
Oprema:Lična oprema:
Odgovarajuća odeća i obuća
Dovoljna količina hrane za aktivnosti tokom dolaska, boravka i odlaska iz kampa na Hridskom jezeru.
Dovoljna količina vode (postoji nekoliko izvora na potezu od polaska do Hridskog jezera),
Odgovarajuća vreća za spavanje i podloška,
Komplet prve pomoći,
Planinarski štapovi.
Zajednička oprema:
Šatori (ukoliko ih nemate, postoji mogućnost iznajmljivanja),
Uže,
Primus i posuđe.
Kotizacija:11.000 RSD
Prijava se vrši uplatom kotizacije. Grupa ograničena na 8 učesnika. Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
Kotizacija uključuje:
prevoz automobilom,
putarine,
poreze i doprinose,
administrativne troškove društva.
Kotizacija NE uključuje
ulaznice u NP Prokletije (3€),
ishranu,
individualne troškove,
obavezno sportsko i putno osiguranje učesnika.
Uplata kotizacije se vrši sredom na sastanku društva ili uplatom na račun:
PD “Železničar 1948” Beograd 160-6000001663689-20
Svrha uplate: Hridsko jezero, vodič Miloš Radulović,
(ako je uplata za više osoba navesti broj).
Fiskalni račun će biti odštampan u zakonskom roku a uručen na dan putovanja.
Pre svake uplate OBAVEZNO kontaktirati vodiča
Mesto i vreme polaska:Parking ispred prostorija Društva, petak u 18h (doći 10 minuta ranije).
Napomena:Svako lice na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije, dok maloletna lica mogu učestvovati u akciji isključivo u pratnji roditelja ili staratelja. Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS. Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svaki učesnik akcije je dužan da se pridržava plana kretanja i da poštuje odluke vodiča. U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama. Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije dužni ste o tome obavestiti vodiča. Otkazivanje učešća od strane učesnika u ne podrazumeva povrat novca osim u slučaju da učesnik koji je otkazao pronađe adekvatnu zamenu.
Vodič:Miloš Radulović MB 947
062 849 07 87
Posted in Region, Sve akcije, Vikend akcije.