09-11.08. Vidikovci planine Tare, Zborište (1546m)

Opis akcije:Nacionalni park Tara nalazi se u zapadnoj Srbiji, gde pokriva najveći deo istoimenog planinskog masiva oivičenog kanjonom reke Drine. Najviši vrh planine Tara je Zborište sa visinom od 1546m. Vidikovci u nacionalnom parku Tara predstavljaju najatraktivnije lokalitete sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje i doživljava na poseban način. Većina ih je skrivena i teško pristupačna ali se do najlepših može doći. Postoji 12 uređenih vidikovaca koji su dostupni, ograđeni i bezbedni za posetioce.
Program akcije:09.08. Polazak u 17 sati ispred prostorija društva kod opštine Novi Beograd – zgrada Jugoagenta u ulici Bulevar Mihajla Pupina 165A. Autoputem “Miloš Veliki” pa preko Valjeva i Bajine Bašte stižemo do Kaluđerskih Bara, gde ćemo spavati dve noći u privatnom smeštaju.
10.08. Nakon ustajanja i doručka, u 8 sati idemo prevozom iz smeštaja do Mitrovca na Tari, odakle krećemo sa pešačenjem. Idemo šumskim stazama i putevima i usput ćemo da posetimo brojne vidikovce. Pomenuću ih redom; Velika stena, Banjska stena, Pasjača… Ovi vidikovci su sa pogledom na strme padine Tare i Zvijezde, kanjon reke Drine i jezero Perućac. Nastavljamo putem do mesta Sedaljka gde ćemo obići Nekropole stećaka Donje i Gornje Mramorje. Kraj pešačenja je u Planinarskom domu Rastište. Staza je dugačka oko 14 km sa ukupnim usponom oko 420 m i spustom od oko 900 m i prećićemo je za otprilike 5 sati. Prevozom odlazimo do tačke odakle ćemo se popeti na vrh Zborište. To je lagana šetnja u dužini od oko 2km u oba pravca sa usponom od oko 140m. Trebaće nam ukupno oko sat vremena za to. Na kraju odlazimo prevozom do smeštaja na zasluženi odmor.
11.08. Nakon ustajanja i doručka, krećemo iz smeštaja na pešačenje do vidikovca Crnjeskovo. Sa njega je prelep pogled ka drevnoj Gradini i Krstatoj steni, Sokolarici, dolini Rače, istoimenom manastiru, Bajinoj Bašti i Drinskoj kotlini. Zatim odlazimo do vidikovca Platno, koji je još poznat pod imenom Vranovina. Sa njega se pruža pogled na Bajinu Baštu, atare sela Račai Solotuša i na dolinu Drine. Poslednji vidikovac koji ćemo ovoga dana obići je Vrla Ripa ili Uroševa Stena. Odavde se vide predeli Jasikovca i Solotuše. Ovde se nalazii 8 metara visoka osmatračnica. Staza je dugačka oko 15 km sa usponom od oko 440m i isto toliko u spustu. Pešačićemo otprilike 5 sati.
Povratak za Beograd preko Bajine Bašte i Valjeva. Usputno zadržavanje u nekom restoranu radi ručka. Dolazak u Beograd do 21 sata.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1K2B1P1 Šta je ovo?
Oprema:Oprema u skladu sa vremenskim prilikama (planinarske cipele, jakna, kapa, kabanica, štapovi, voda)…
Kotizacija:Iznos kotizacije je 1000 dinara. U kotizaciju su uključeni troškovi vođenja akcije, porez i doprinosi i administrativni troškovi društva. Za uplaćeni iznos kotizacije se izdaje fiskalni račun. U kotizaciju nije uračunat trošak prevoza kao ni smeštaj na Tari. Prevoz se može organizovati kombijem, minibusom ili autom u zavisnosti od broja zainteresovanih. Projektovani trošak prevoza minibusom je 4200 dinara po osobi. Smeštaj svako plaća sebi na licu mesta i iznosi 3200 dinara za dva noćenja. Ukupna projektovana cena sa organizovanim prevozom je oko 8400 dinara (na bazi 16 prijavljenih za akciju).
Mesto i vreme polaska:Parking ispred prostorija Društva, (kod opštine Novi Beograd – zgrada Jugoagenta u ulici Bulevar Mihajla Pupina 165A) petak u 17h (doći 10 minuta ranije).
Napomena:Svako lice na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije, dok maloletna lica mogu učestvovati u akciji isključivo u pratnji roditelja ili staratelja. Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS. Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svaki učesnik akcije je dužan da se pridržava plana kretanja i da poštuje odluke vodiča. U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama. Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije dužni ste o tome obavestiti vodiča. Otkazivanje učešća od strane učesnika u ne podrazumeva povrat novca osim u slučaju da učesnik koji je otkazao pronađe adekvatnu zamenu.
Vodič:Slobodan Trmčić Boban MB 948
064 230 49 47
Posted in Srbija, Sve akcije, Vikend akcije.