10.08. Jagodnja, Mačkov kamen 923m

Opis akcije:Rađevina je oblast u zapadnoj Srbiji između planina Vlašića, Cera, Jagodnje i Sokolskih planina. Dolinom Jadra povezana je sa Mačvom i Panonskom nizijom, a zajedno sa Azbukovicom čini Gornje Podrinje. To je pretežno brdsko-planinski kraj, pun šuma I pašnjaka ispresecanih bistrim i brzim rečicama.
Program akcije:Polazak u 7h. Dolazak u Krupanj oko 10h.
Obilazak Dobropotočke crkve u Krupnju. Ulaznica za muzeje se plaća se na licu mesta.
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice Dobri potok nalazi se oko kilometar severno iznad Krupnja, pored starog krupanjskog groblja. Oko crkve je formiran crkveni park u kome dominiraju drvene zgrade – sobrašice, za odmor posetilaca, kao i zidane građevine u kojima su smeštene muzejske postavke, kojima su predstavljeni stari zanati i istorijat i život Rađevine.
U sklopu parka nalaze se i dve podzemne kapele posvećene Svetom Velikomučeniku Prokopiju i Svetoj Petki.
Nastavak puta prema Mačkovom kamenu. Na vrhu se nalazi spomenik sa kosturnicom, u znak sećanja na izginule srpske borce u teškim borbama sa austrougarskom vojskom u I svetskom ratu.
Pešačka tura: od Mačkovog kamena 923m n/v do sela Crnča 230 m n/v, koje se nalazi uz samu reku Drinu. Dužina staze je oko 9km sa spustom oko 700m. Usput su prelepi vidikovci na okolne planine, sela i kanjon reke Drine.
Po završetku pešačenja biće organizovan ručak ko bude želeo. To se posebno plaća na licu mesta, a mora se prijaviti unapred.
Povratak za Beograd preko Malog Zvornika, Loznice i Šapca.
Dolazak u Beograd oko 22h
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1 K1 B2 P1 Šta je ovo?
Oprema:U skladu sa vremenskim prilikama (planinarske cipele, poželjni su i štapovi)
Kotizacija:3500 din
Kotizacija uključuje: troškove vođenja akcije, poreze i doprinose, administrativne troškove društva, prevoz i putarinu ako je ima.
Uplata kotizacije se vrši sredom u kancelariji društva od 16:30 do 18:30 h, ili uplatom na račun. Fiskalni račun će biti odštampan u zakonskom roku, a uručen na dan putovanja. U slučaju odustajanja, uplaćena sredstva se ne vraćaju, osim ako planinar nađe zamenu.
Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Mesto i vreme polaska:Parking iza Opštine N.Beograd, kod zgrade Jugoagenta u 7 h.
Napomena:Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije.
Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS-a.
Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama.
Vodič:Verica Mitrović 063664422
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.