12.-14.04. Osnovna planinarska obuka – Ovčar Banja

Opis akcije:Cilj Osnovne planinarske obuke je upoznavanje polaznika sa najosnovnijim znanjima i veštinama u planinarstvu i o planinarskoj organizaciji, a koji su osnova za bezbedno i odgovorno učestvovanje u planinarskim aktivnostima. Završena Osnovna planinarska obuka predstavlja obavezu svakog člana planinarskih društava u Srbiji, odnosno svakog člana Planinarskog saveza Srbije, bez koje ne važi planinarsko osiguranje. Obuka se izvodi u skladu sa planom i programom Komisije za obuku i usavršavanje u planinarstvu Planinarskog saveza Srbije. Takođe, ova obuka je uslov/uvod u dalje
usavršavanje u planinarstvu.
Ove godine Osnovnu planinarsku obuku realizujemo u Ovčar Banji, u planinarskom domu „Bogoljub Ćurić“, kao i na obližnjim planinarskim terenima. Neke od tema koje će biti obrađene tokom obuke su: istorija planinarstva i planinarske organizacije u Srbiji, pravila ponašanja i priprema odlaska u planinu, opasnosti u planini, planinarska oprema, kretanje i orijentacija u planini, meteorologija i prva pomoć. Ovčar Banja se nalazi u predelu izuzetnih prirodnih odlika, okružena planinama Ovčar (985 m) i Kablar (885 m), leži na termalnim izvorima lekovite vode. Na ovom malom prostoru smešteno je i deset manastira koji čuvaju duhovno i umetničko nasleđe ovog kraja.
Program akcije:Petak (12.04.2024.):
Polazak u 17.00 h sa parkinga ispred kancelarije Društva, Bul. Mihajla Pupina165a (zgrada Jugoagenta), Novi Beograd, ako se ide organizovanim prevozom. Vožnja autoputem do Ovčar Banje. Dolazak u planinarski dom „Bogoljub Ćurić“ do 19h. Smeštaj u višekrevetnim sobama. Upoznavanje i uvodno predavanje. Slobodno vreme za večeru i odlazak u SPA centar po želji. Noćenje.
Subota (13.04.2024.):
Ustajanje i doručak. Polazak na pešačenje ka vrhu Kablara (885 m). Predavanja i praktičan rad na terenu. Povratak u dom za ručak. Nakon ručka, slobodno vreme i odmor. U popodnevnim časovima nastavak predavanja u planinarskom domu. Slobodno vreme za večeru I odlazak u SPA centar. Noćenje.
Nedelja (14.04.2024.):
Ustajanje i doručak. Polazak na pešačenje ka vrhu Ovčara (985 m) i povratak u Dom. Kratak odmor , pakovanje, ručak i testiranje učesnika. Polazak za Beograd u 17 h. Dolazak u Beograd oko 19 h.
Prevoz sopstvenim autima ili organizovani prevoz ukoliko se javi dovoljan broj učesnika. Vodiči će pomoći pri organizaciji prevoza ukoliko on bude sopstvenim autima.
Ishrana: na stazama iz ranca, a u planinarskom domu postoji mogućnost naručivanja obroka na bayi punog pansiona (3.000 RSD za 6 obroka).
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije: T1 K1 B2 P1 Šta je ovo?
OpremaPlaninarske cipele (poželjno duboke), oprema za zaštitu od vetra i kiše, garderoba za hladnije vreme, rezervna odeća, čeona lampa i štapovi (ukoliko ih imate).
Kotizacija:3.000 RSD
Kotizacija uključuje: troškove vođenja i predavanja, 2 noćenja u planinarskom domu, troškove izrade Uverenja, administrativne troškove Društva, poreze i doprinose.
Kotizacija ne uključuje: troškove prevoza na relaciji Beograd – Ovčar Banja –Beograd, hranu i ostale individualne troškove u Ovčar Banji.
Mesto rezervišete uplatom celog iznosa kotizacije.
Prijava se računa važećom uz obaveznu uplatu od 3.000,00 RSD na tekući račun PD ŽELEZNIČAR 1948 Beograd broj 160 – 6000001663689 – 20 ili lično u prostorijama Društva.
Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Mesto i vreme polaska:Parking ispred prostorija Društva, (kod opštine Novi Beograd – zgrada Jugoagenta u ulici Bulevar Mihajla Pupina 165A) petak u 17h (doći 10 minuta ranije).
Napomena:Učestvovanje na akciji je na sopstvenu odgovornost. Vodiči zadržavaju pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti“. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja. U slučaju odustajanja od odlaska na akciju iz bilo kog razloga, zbog već izvršenih rezervacija, uplaćeni novac se vraća samo ukoliko prijavljeni učesnik pronađe zamenu.
Broj učesnika je ograničen. Nije potrebno prethodno planinarsko iskustvo, a poželjna je prosečna kondicija. Nakon uspešno završene obuke, dobija se Uverenje o završenoj osnovnoj planinarskoj obuci, izdato od strane Planinarskog Saveza Srbije (PSS-a).
Vodiči:Božo Ničetić, vodič II kategorije 062 500 826
Janica Mousa, vodič III kategorije 065 3555728
Slobodan Trmčić Boban, vodič III kategorije 064 230 49 47
Miloš Radulović, vodič III kategorije 062 849 07 87
Posted in Obuke, Srbija, Sve akcije, Vikend akcije.