14. -16.06. Musala u Bugarskoj, najviši vrh Balkana

Opis akcije:MUSALA ili Mus Allah, što u prevodu znači „bliže Bogu“, je najviši vrh planine Rila u Bugarskoj i ujedno, najviši vrh Balkana (2925 mnv).
Musala se nalalazi u Nacionalnom parku Rila, koji je jedan od najlepših nacionalnih parkova u ovom delu Evrope. Planina je stanište medveda, divljih svinja, riseva, vukova, jelena, sokolova i orlova. Planina Rila je bogata ledničkim jezerima, koja imaju duboku plavu boju. Jedno od njih je i Ledeno jezero, koje se nalazi blizu vrha Musale. U podnožju se nalazi jedan od najvećih skijaških centara u Bugarskoj, Borovec.
Sa vrha se mogu videti i ostali veći vrhovi: Vitoša na severozapadu, Sredna Gora na severoistoku, Balkanske planine duž većeg dela severnog horizonta iza Vitoše i Sredne Gore, Rodopske planine jugoistočno, zatim Pirin na jugu, Osogovo i Ruj na zapadu i ostatak planine Rile.
Program akcije:Petak 14.06.
Polazak iz Beograda u 15.00 h ispred kancelarije PD Železničar Beograd. Okupljanje je, najkasnije 15 minuta pred polazak. Vozimo se put Bugarske, prema Samokovu u koji stižemo u večernjim satima. Smeštaj u sobe, odmor i noćenje.
Subota 15.06.
Posle ranog doručka krećemo za Borovec(1350 m.n.v). Priprema za uspon i gondolom stižemo do skijališta Jastrebac (2369 m.n.v). Na putu od Jastrebca ka vrhu Musala, prolazimo pored doma Musala(2380 m.n.v). Ukoliko dom bude u funkciji , moguća je kraća pauza za čaj/kafu. Zatim krećemo dalje prema vrhu Musala (2925 m.n.v). Deonica prema samom vrhu je najzahtevnija i obezbeđena je sajlom. Na samom vrhu se nalazi meteorološka stanica gde pravimo pauzu, zatim se spuštamo u Borovec istom rutom. Slobodno vreme za večeru i odmor. Očekivano vreme na stazi je 10 sati.
Nedelja 16.06
U 10 h napuštamo smeštaj i krećemo prema Srbiji. Dolazak u Beograd / Novi Sad u poslepodnevnim satima.
U akciji mogu učestvovati isključivo planinara koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i sa završenom osnovnom obukom.
Vrsta akcije:Visokogorstvo
Zahtevnost akcije:T2 K3 B2 P2 Šta je ovo?
Oprema:Planinarski ranac, duboke planinarske cipele, višeslojna odeća, jakna za zaštitu od vetra, kabanica, kapa, rukavice, naočare za sunce, rezervni veš, planinarski štapovi, čeona lampa, presvlaka
Tehnička oprema:
Šlem, prusik, karabineri (2). U vezi tehničke opreme, konsultovati se sa vodičem pre polaska na akciju
Kotizacija:3.5000 rsd.
Kotizacija uključuje: Vođenje, poreze i doprinose, administrativni troškovi društva. Pre uplate pozvati vodiča jer je broj mesta ograničen. Uplatom kotizacije ste rezervisali mesto.
Kotizacija ne uključuje: Povratna karta za gondolu(oko 15e), prenoćište u Samokovu(oko 17 e/noć), ishrana, troškovi prevoza koji će se naknadno izračunati (privatnim kolima) i drugi individualni troškovi.
Prijava i uplate do 06.06.2024. Svaki učesnik mora imati međunarodno putno osiguranje ili dodatno planinarsko osiguranje koje može da se uplati u matičnom planinarskom društvu.
Zbog ograničenog broja mesta, pre uplate, kontaktirati vodiče i izvršiti rezervaciju mesta.
Tekući račun za uplatu: 160 – 6000001663689 -20
PD“ Železničar 1948“ Beograd, svrha uplate – za Musalu
Mesto i vreme polaska:Novi Beograd bul. Mihaila Pupina 165 A u 15 h ispred kancelarije
PD Železničar. Potrebno je doći 15 minuta ranije.
Napomena:Obavezno poneti dokumenta: Pasoš, članska karta PSS-a, sa plaćenom članarinom za 2024 godinu, zdravstvena kartica.
Prevoz: Ličnim autima, a ukoliko se skupi dovoljan broj učesnika, postoji mogućnost organizovanog prevoza.
Prilikom prijavljivanja, vodič će pomoći u popunjavanju automobila u cilju smanjenja troškova.
Ishrana: U sopstvenoj organizaciji. Na stazu poneti dovoljno vode i hrane za celodnevni boravak.
Učestvovanje na akciji je na sopstvenu odgovornost.
Vodiči zdržavaju pravo izmene programa u slučaju loših vremenskih uslova, kao i nepredviđenih okolnosti.
Učesnici akcije su dužni da se pridržavaju odredaba „ Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti“.
U slučaju da imate neke zdravstvene probleme, koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije, dužni ste o tome obavestiti vodiča. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja. U slučaju odustajanja od učestvovanja na akciji, iz bilo kog razloga, zbog već izvršenih rezervacija, uplaćeni novac se vraća samo ukoliko prijavljeni učesnik pronađe zamenu.
Vodiči:Božo (Boban) Ničetić MB 903, vodič II kategorije 062 500 826
Janica Mousa MB 904, vodič III kategorije 065 355 5 728
Posted in Evropa, Sve akcije, Vikend akcije.