14-16.06. Stara planina – Midžor 2169m, vodopadi Kaluđerski skok i Vrla strana

Opis akcije:Ova godina je za mene godina Stare Planine i ovo je treća od nekoliko različitih akcija koje su posvečene njenoj izuzetnoj lepoti i uživanju u prirodi.
Stara planina je deo planinskog lanca Balkan koji se prostire delimično kroz Srbiju a većim delom kroz Bugarsku. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku u dužini od oko 550km i 30-50km u širini I predsavlja nastavak Južnih Karpata. Najviši vrh Stare planine je Midžor 2169 mnv, koji je ujedno najviši vrh uže Srbije i nalazi se na samoj granici sa Bugarskom.
Program akcije:14.06. Polazak u 17 sati ispred prostorija društva kod opštine Novi Beograd – zgrada Jugoagenta u ulici Bulevar Mihajla Pupina 165A. Preko Niša i Pirota odlazimo do Toplog Dola gde ćemo spavati dve noći u privatnom smeštaju. 15.06. Nakon doručka, u 8 sati idemo prevozom iz Toplog Dola do planinarrskog doma “Babib Zub” odakle krećemo i gde završavamo sa pešačenjem. Do samog Midžora idemo putem preko proplanaka i grebenom. Staza je dugačka oko 15 km sa ukupnim usponom i spustom od oko 750m i preći ćemo je za otprilike 6 sati. Prevozom se vraćamo u smeštaj. 16.06. Nakon doručka, krećemo na pešačenje do vodopada Kaluđerski Skok i Vrla Strana. Kaluđerski skok je kaskadni vodopad koji svojom impresivnom visinom od 232m, strmim padovima i lepotom čini prizor spektakularnim. Vraćamo se istim putem do smeštaja u Toplom Dolu. Staza je dugačka oko 12 km sa usponom od oko 600m. Pešačićemo otprilike 5 sati. Povratak za Beograd autoputem preko Niša. Ukoliko nam vreme dozvoli, obići ćemo usput manastir Temska koji je posvećen Svetom Đorđu. Usputno zadržavanje i u nekom restoranu radi ručka. Dolazak u Beograd do 22 sata.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1 K2 B2 P1 Šta je ovo?
Oprema:Oprema u skladu sa vremenskim prilikama (planinarske cipele, jakna, kapa, kabanica, štapovi, voda).
Kotizacija:1000 RSD.
U kotizaciju su uključeni troškovi vođenja akcije, porez i doprinosi i administrativni troškovi društva. Za uplaćeni iznos kotizacije se izdaje fiskalni račun. U kotizaciju nije uračunat trošak prevoza, hrane kao ni smeštaj u Toplom Dolu. Prevoz se može organizovati kombijem, minibusom ili autom u zavisnosti od broja zainteresovanih. Projektovani trošak prevoza minibusom je 5000 dinara po osobi. Smeštaj svako plaća sebi na licu mesta i iznosi 3500 dinara za dva noćenja. Ukupna projektovana cena sa organizovanim prevozom i smeštajem kao i akontacijom je oko 9500 dinara (na bazi 17 prijavljenih za akciju).
Mesto i vreme polaska:Parking ispred prostorija Društva, (kod opštine Novi Beograd – zgrada Jugoagenta u ulici Bulevar Mihajla Pupina 165A) petak u 17h (doći 10 minuta ranije).
Napomena:Svako lice na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije, dok maloletna lica mogu učestvovati u akciji isključivo u pratnji roditelja ili staratelja. Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS. Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svaki učesnik akcije je dužan da se pridržava plana kretanja i da poštuje odluke vodiča. U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama. Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije dužni ste o tome obavestiti vodiča. Otkazivanje učešća od strane učesnika u ne podrazumeva povrat novca osim u slučaju da učesnik koji je otkazao pronađe adekvatnu zamenu.
Vodič:Slobodan Trmčić Boban MB 948
064 230 49 47
Posted in Srbija, Sve akcije, Vikend akcije.