18.05. Vodopad reke Dubrašnice (Dabrov kanjon) i poseta manastira Pustinja

Opis akcije:Opis akcije:
Reka Dubrašnica nastaje spajanjem više potoka. Sadrži više slapova i dva vodopada. Donji vodopad, koji ćemo mi posetiti je ujedno i atraktvniji, visine oko 17m. Do njega se najlakše stiže, krećući se uzvodno, odmah nakon ušća Dubrašnice u reku Trešnjicu. Kanjon reke Trešnjice , u koju se ulivaju reke Dubrašnica i Sušica, je Specijalni rezervat prirode u Srbiji i ima status značajnog etno nasleđa. Reka Trešnjica izvire u podnožiju planine Povlen i nakon 23 km toka uliva se u Drinu.
Manastir Pustinja je ženski manastir, čuven i po veličanstvenoj fresci Sv. Jovana Krstitelja sa krilima. Nalazi se 10km. od sela Tubravić iznad Valjeva. Na ulazu je u Pustinjsku klisuru koju je reka Jablanica usekla u severozapadne obronke Jablanika (1274 m), jednog od najviših vrhova Valjevskih planina.
Program akcije:Subota 18.05.2024, u 7:00h .
Pre pešačenja posetićemo manastir Pustinja, a nakon toga naša polazna tačka pešačke ture započinje u zaseoku Ružići koji je ujedno i vododelnica, koja deli reke Dubrašnicu i Trešnjicu. Krećemo se u pravcu reke Trešnjice. Pauzu pravimo na stenama, odakle posmatramo stanište beloglavog supa.Pešačenje nastavljamo dalje,šumskim putem do ušća Dubrašnice u Trešnjicu, gde odlažemo rančeve i nastavljamo dalje koritom reke Dubrašnice (dužinom od oko 400m), stižemo do predivinih vodopada.
Taj deo je zahtevan, u zavisnosti od nivoa vode i zahteva angažovanje ruku i nogu za kretanje po kamenju.
Povratak je istom stazom do naše polazne tačke. Dužina staze je oko 7 km, vreme u trajanju 4-5h. Silazimo sa 920mnv na 620 m i obratno.
Sledeći lokalitet koji ćemo posetiti je: “Vidikovac Kapije Podrinja”, koji se nalazi na obroncima planine Povlen, na nadmorskoj visini od 925m. Kapija Podrinja pripada opštini Bajina Bašta i predstavlja tačku sa koje počinje ulazak u drinsku dolinu. Ovaj vidikovac je jedna od najvećih atrakcija na planini Povlen
Odatle,opciono, u skladu sa dozvoljenim vremenom koje budemo imali pred sobom, vozilom nastavljamo do planinarskog doma “Povlen”, koji se nalazi ispod Velikog Povelena, na 1145m. U Domu ćemo napraviti pauzu,osvežiti se, te nakon pauze polako krenuti nazad za Beograd.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1K2B2P1 Šta je ovo?
Oprema:Planinarska obuća za aktualne sezonske uslove, višeslojna garderoba, planinarski štapovi, dovoljna količina vode, kabanica ili mali kišobran, okrepa za usput-bonžita,sendvič, voće.
Kotizacija:2600 din. Kotizacija obuhvata: prevoz, vođenje, troškove vođenja, administrativnu taksu, poreze i doprinose Društvu.
Uplatu izvršiti na račun PD “Železničar 1948”
broj 160-6000001663689-20 , ili gotovinom u prostorijam Društva svakogčetvrtka od 16:30-19h.Pre uplate potrebno je izvrsiti prijavu i proveru slobodnih mesta kod vodiča. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, jer se novac ne vraća. Za uplate se izdaje fiskalni račun.
Vodič zadržava parvo na izmenu programa planinarske akcije, u skladu sa objektivnim okolnostima na terenu.
Mesto i vreme polaska:Subota 18.05.2024, u 7:00h ispred PD “Železničar”, Bulevar Mihaila Pupina 165a, naNovom Beogradu (doći 10 min ranije)
Napomena:Učestvovanje na akciji je na sopstvenu odgovornost. Vodiči zadržavaju pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti“. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja. U slučaju odustajanja od odlaska na akciju iz bilo kog razloga, zbog već izvršenih rezervacija, uplaćeni novac se vraća samo ukoliko prijavljeni učesnik pronađe zamenu.
Vodič:Janica Mousa, M.B.904, 065 3555 -728
Božo Ničetić , M.B.903, 062 500 -826
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.