19.-21.04. Vidikovci Stare Planine i klisura Gradašničke reke

Opis akcijeOva godina je za mene godina Stare Planine i ovo je prva od nekoliko različitih akcija koje su posvečene njenoj izuzetnoj lepoti i uživanju u prirodi.
Stara planina je deo planinskog lanca Balkan koji se prostire delimično kroz Srbiju a većim delom kroz Bugarsku. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku u dužini od oko 550km i 30-50km u širini I predsavlja nastavak Južnih Karpata. Najviši vrh Stare planine je Midžor 2169 mnv, koji je ujedno najviši vrh uže Srbije i nalazi se na samoj granici sa Bugarskom.
Program akcije19.04. Polazak u 17 sati ispred prostorija društva kod opštine Novi Beograd – zgrada Jugoagenta u ulici Bulevar Mihajla Pupina 165A. Preko Niša odlazimo do Pirota gde ćemo spavati dve noći u privatnom smeštaju.
20.04. Nakon doručka, u 8 sati krečemo iz smeštaja na turu Vidikovci Stare Planine. Prevozom idemo putem prema selu Rsovci . Na pešačenje krečemo šumskom stazom podno vrha Skuvija. Zatim staza pred sam vidikovac Kozji Kamen postaje kamenita. Sam vidikovac je jedan od najlepših u Srbiji. Nakon zadržavanja radi uživanja i fotografisanja idemo lagano uz reku Visočicu do vidikovca Vladikine Ploče. Akciju završavamo obilaskom Crkve Svetih apostola Petra i Pavla poznate kao Crkva u steni, a naročito po toma što je u njoj Isus Hrist oslikan ćelav. Crkva se nalazi u selu Rsovci. Celokupno pešaćenje je oko 13km sa osponom oko 350 m. Nakon pešačenja je predviđen odmor i ručak u Vili Igić u Rsovcima. Povratak u smeštaj i slobodno vreme za koje možete malo da obiđete Pirot.
21.04. Nakon doručka, u 9 sati, iz smeštaja krečemo peške na turu klisura reke Gradašnice. Kroz izuzetne prirodne lepote pešačićemo oko 6km sa usponom od oko 100m. Nakon pešačenja, pakovanja stvari i napuštanja smeštaja, malo ćemo se prošetati do tvrđave o Pirotu. Povratak za Beograd autoputem preko Niša. Usputno zadržavanje u nekom restoranu radi Dolazak u Beograd do 22 sata.
Vrsta akcijePlaninarska akcija
Zahtevnost akcijeT1 K1 B1 P1
OpremaOprema u skladu sa vremenskim prilikama (planinarske cipele, jakna, kapa, kabanica, štapovi, voda)
Kotizacija1000 dinara.
U kotizaciju su uključeni troškovi organizacije i vođenja akcije, porez i doprinosi i doprinos planinarskom društvu. Za uplaćeni iznos kotizacije se izdaje fiskalni račun.
U kotizaciju nije uračunat trošak prevoza kao ni smeštaj u Pirotu. Prevoz se može organizovati kombijem, minibusom ili autom u zavisnosti od broja zainteresovanih. Projektovani trošak prevoza minibusom je 4400 dinara po osobi. Smeštaj svako plaća sebi na licu mesta I iznosi 3000 dinara za dva noćenja. Ukupna projektovana cena sa organizovanim prevozom je oko 8400 dinara.
Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Vreme i mesto polaskaParking ispred prostorija Društva, (kod opštine Novi Beograd – zgrada Jugoagenta u ulici Bulevar Mihajla Pupina 165A) petak u 17h (doći 10 minuta ranije).
NapomenaSvako lice na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije, dok maloletna lica mogu učestvovati u akciji isključivo u pratnji roditelja ili staratelja. Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS. Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svaki učesnik akcije je dužan da se pridržava plana kretanja i da poštuje odluke vodiča. U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama. Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije dužni ste o tome obavestiti vodiča. Otkazivanje učešća od strane učesnika u ne podrazumeva povrat novca osim u slučaju da učesnik koji je otkazao pronađe adekvatnu zamenu
VodičSlobodan Trmčić Boban MB 948
064 230 49 47
Posted in Srbija, Sve akcije, Vikend akcije.