19.-22.09. Prokletije: Vusanje-Theth-Valbone-Vusanje

Opis akcije:Na ovoj turi planiramo da krenemo sa pešačenjem iz doline Vusanje. Sama dolina predstavlja predivan geografski i kulturni biser koji se nalazi u blizini Gusinja, u severnom delu Crne Gore. Ova dolina je poznata po svojoj netaknutoj prirodi, spektakularnim planinskim pejzažima i bogatom kulturnom nasleđu. Iz nje krećemo na pešačenje predivnom stazom sve do Thetha, sela koji se nalazi u srcu NP Albanski Alpi. Sam nacionalni park Albanski Alpi je jedan od najatraktivnijih prirodnih rezervata u Albaniji, smešten u prelepim Prokletijama. Poznat je po svojim visokim planinskim vrhovima, kao što su Arapi i Jezerca, te spektakularnim pejzažima koji uključuju duboke klisure, planinska jezera i slikovite vodopade. Theth je omiljena destinacija među planinarima i ljubiteljima prirode zbog svoje divlje i netaknute prirode. Samo Theth selo se prostire preko gornje doline Šalje i sa četiri strane je zarobljeno brojnim vrhovima viših od 2.000 mnv, kao što su Radohima na zapadu, Arapi i Poplluka na severu i Jezerce na istoku. Na 1.795 m prolaz Valbona vodi planinskom stazom na zapadu, koja odvaja park od Nacionalnog parka doline Valbona. Dolina Valbona i njene okolne planine zaštićene su kao Nacionalni park Dolina Valbone 1996. Ipak, godine 2022. park je spojen sa Nacionalnim parkom Theth i formirao Nacionalni park Allbanski Alpi. Park je pokrivao površinu od 80 km2, obuhvatajući reku Valbonu i njene okolne oblasti sa planinskim terenom, alpskim pejzažima, glacijalnim izvorima, dubokim depresijama, raznim stenovitim formacijama, vodopadima i dolinom Valbone sa gustom četinarskom i listopadnom šumom.
Program akcije:19.09. – Polazak u popodnevnim časovima ka Crnoj Gori (Beograd-Čačak-Novi Pazar-Rožaje-Berane-Plav). Stižemo u Plav oko 00h i ulazimo u smeštaj. Noćenje.
20.09. – Ustajanje u 6h, doručak i polazak do 7h. Krećemo prevozom do Vusanja oko 7:30, gde ostavljamo kola i krećemo peške na prvu deonicu tj ka Thethu. Tura je dužine oko 25km sa visinskim usponom od oko 1.300m. Očekivano vreme za prolazak ove deonice iznosi oko 11h. Dolazak u smeštaj. Noćenje.
21.09. – Ustajanje u 8h, doručak i polazak na drugu etapu do 9h. Ova tapa nas vodi do Valbone i dužina staze je oko 17km sa visinskim usponom od oko 1.300m. Očekivano vreme za ovu etapu iznosi oko 8h. Dolazak u smeštaj. Noćenje.
22.09. – Ustajanje u 5h, doručak i polazak do 6h. poslednja etapa nas vodi nazad ka Vusanju. U toku ove deonice prolazimo kroz neke od najlepših predela Prokletija. Staza je dužine od oko 20km sa usponom od oko 1.450m. Vreme potrebno za završetak staze je oko 10h. Dolazak do kolai povratak ka Beogradu sa usputnim stajanjem za barerm jedan obrok. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim časovima.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T2K3B4P2 Šta je ovo?
Oprema:Lična oprema:
Odgovarajuća odeća i obuća (Prokletije su poznate po nepredvidivom vremenu tako da obavezno poneti rezervnu odeću kao i nepromočivu jaknu),
Dovoljna količina hrane za aktivnosti tokom pešačkih tura.
Dovoljna količina vode (postoji nekoliko izvora na deonicama),
Komplet prve pomoći,
Planinarski štapovi.
Zajednička oprema:
Uže
Kotizacija:18.000 RSD
Prijava se vrši uplatom kotizacije. Grupa ograničena na 8 učesnika. Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja
Kotizacija uključuje:
prevoz automobilom,
putarine,
smeštaj u Plavu, Thethu i Valboni (smeštaj u Thethu i Valboni uključuje i doručak),
poreze i doprinose,
administrativne troškove društva.
Kotizacija NE uključuje
ulaznice u NP Prokletije (3€),
dozvola za prekogranični prelazak (za detalje pozvati vodiča),
ishranu,
individualne troškove,
obavezno sportsko i putno osiguranje učesnika.
Uplata kotizacije se vrši sredom na sastanku društva ili uplatom na račun:
PD “Železničar 1948” Beograd 160-6000001663689-20
Svrha uplate: Prokletije, vodič Miloš Radulović,
(ako je uplata za više osoba navesti broj).
Fiskalni račun će biti odštampan u zakonskom roku a uručen na dan putovanja.
Pre svake uplate OBAVEZNO kontaktirati vodiča
Mesto i vreme polaska:Parking ispred prostorija Društva, petak u 16h (doći 10 minuta ranije).
Napomena:Svako lice na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije, dok maloletna lica mogu učestvovati u akciji isključivo u pratnji roditelja ili staratelja. Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS. Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svaki učesnik akcije je dužan da se pridržava plana kretanja i da poštuje odluke vodiča. U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama. Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije dužni ste o tome obavestiti vodiča. Otkazivanje učešća od strane učesnika u ne podrazumeva povrat novca osim u slučaju da učesnik koji je otkazao pronađe adekvatnu zamenu.
Vodič:Miloš Radulović MB 947
062 849 07 87
Posted in Region, Sve akcije, Višednevne akcije.