20.04. Kanjon Panjice sa Vodenom pećinom i Savina isposnica

Opis akcije:Prozirna i bistra planinska reka Panjica urezala je svoj kanjon među visokim stenama, otkrivajući mali raj netaknute prirode. Panjički vodopad, nazvan po reci koja ga miluje, visok desetak metara, oduševljava posmatrače svojom kaskadom, pružajući nezaboravno iskustvo koje ostavlja svakog posetioca bez daha, bez obzira na broj prethodnih poseta.
Pećina, koja je dostupna samo na nekoliko desetina metara, krije tajne još nekoliko pećinskih kanala i niza podzemnih jezera. Ovo blago kanjona, smešteno na svega oko kilometar, predstavlja izazov za istraživače i ljubitelje prirode.
Da biste u potpunosti uživali u lepoti ovog mesta, potrebna je ne samo stručnost već i veština, uključujući preskakanje reke i penjanje uz stene. Zato je lokalna turistička organizacija postavila četiri pešačka mosta kako bi se poboljšala dostupnost.
Program akcije:7:00 – Polazak za Arilje. Pauza od 15ak minuta u toku puta.
9:30 – dolazak na početak staze. Staza spada u kratke i lagane i ukupne dužine je oko 3.5 km (u jednom pravcu) sa ukupnim usponom od oko 140m. Na kraju staze nalazi se Vodena pećina, gde pravimo pauzu. U povratku obilazimo vodopade Panjice.
13:00 – Nastavljamo ka Ovčar Banji tj do doma “Bogoljub Ćurić”. 14:00 – Dolazak na početak staze i krećemo na pešačku turu ka Savinoj isposnici. Staza je dugačka oko 2km sa usponom od oko 200m za koju nam treba oko 2 sata pešačenja (u oba pravca).
17:00 – Povratak za Beograd
Vrsta akcije:Pešačka tura
Zahtevnost akcije:T1K1B1P1 Šta je ovo?
Oprema:Oprema u skladu sa vremenskim prilikama (planinarske cipele, jakne, kape, rukavice, štapovi).
Kotizacija:3.000
Kotizacija ukjučuje: prevoz, putarine (ukoliko ih ima), troškove organizacije i vođenje akcije, poreze i doprinose i administrativne troškove Društva.
Kotizacija NE uključuje: individualne troškove.
Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Uplata kotizacije se vrši sredom na sastanku društva ili uplatom na račun:
PD “Železničar 1948” Beograd 160-6000001663689-20
Svrha uplate: Kanjon Panjice, vodič Miloš Radulović, (ako je uplata za više osoba navesti broj).
Fiskalni račun će biti odštampan u zakonskom roku, a uručen na dan putovanja.
Pre svake uplate kontaktirati vodiča.
Mesto i vreme polaska:Parking ispred prostorija Društva, subota u 7h (doći 10 minuta ranije).
Napomena:Svako lice na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije, dok maloletna lica mogu učestvovati u akciji isključivo u pratnji roditelja ili staratelja. Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS. Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Svaki učesnik akcije je dužan da se pridržava plana kretanja i da poštuje odluke vodiča. U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama. Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije dužni ste o tome obavestiti vodiča. Otkazivanje učešća od strane učesnika u ne podrazumeva povrat novca osim u slučaju da učesnik koji je otkazao pronađe adekvatnu zamenu.
Vodič:Miloš Radulović MB 947
062 849 07 87
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.