20.04. Staza: 4 izvora Povlena

Opis akcije:Povlen je planina u zapadnoj Srbiji, najviša u nizu Valjevskih planina. Pored prekrasnih vrhova i vidikovaca, Povlen je poznat po velikom vodenom bogatstvu. Staza 4 izvora takođe je kružna i startuje i završava se kod planinarske kuće Povlenski kućerak. Dugačka je 14 kilometara i za njen obilazak je potrebno 6 sati.
Program akcije:Subota u 7h polazak ispred kancelarijе društva.
Start i cilj je planinarska kuća “Povlenski kućerak” ispod Velikog Povlena. Od planinarske kuće se silazi makadamskim putem prema Debelom brdu, skreće desno na istok i Dijavičkim putem ulazi u bukovu šumu i nakon 4,5 km nailazi se na izvor Povlenske reke.
Ovde se nalazi lep,od drveta sagrađen letnjikovac. Odatle se šumskim putem staza penje na stenoviti deo koji se zove Ploče, gde ima istaknut vidikovac.
Dalje se staza penje na Srednji Povlen (1301 m) koji ostaje desno, pa onda silazi do izvora reke Cetinje. Staza dalje produžava preko travnatog proplanka Gužvara i dolazi do crkve Sv. Arhiđakona Stefana na Kneževu polju.
Na Kneževu polju je treći izvor, na 1200 m, poznat kao Stojadinov izvor. Smatra se da je ta voda najkvalitetnija. Od izvora penje se na bezimeni vis (vidikovac na južnu i jugoistočnu stranu Povlena). Odatle se staza penje istočnu stranu na vrh Malog Povlena (1347 m). Sa vrha staza silazi severnom padinom na Kneževo polje, pa vododerinom na makadamski put prema Makovištu. Staza se dalje vraća ka planinarskoj kući i nailazi na četvrti izvor koji se zove Madžarija. Staza na koju nailazimo ima:
4 vidikovca
Crkvu Sv. Stefana Arhiđakona
U blizini su Povlenske kugle
Postoji mogućnost u planinarskom domu da se poruči ručak I
i okrepa-kafa,čaj… Uz dogovor.
Vrsta akcije:Pešačka tura
Zahtevnost akcije:T1K2B1P1 Šta je ovo?
Oprema:Planinarska obuća za aktualne sezonske uslove, višeslojna garderoba, planinarski štapovi, dovoljna količina vode, kabanica ili mali kišobran, okrepa za usput-bonžita, sendvič, voće.
Kotizacija:2600 din
Kotizacija obuhvata: prevoz, vođenje,troškove vođenja, administrativnu taksu, poreze i doprinose Društvu.
Uplatu izvršiti na račun PD “Železničar 1948”
broj 160-6000001663689-20, ili gotovinom u prostorijam Društva svakogčetvrtka od 16:30-19h.Pre uplate potrebno je izvrsiti prijavu i proveru slobodnih mesta kod vodiča. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, jer se novac ne vraća. Za uplate se izdaje fiskalni račun.
Vodič zadržava parvo na izmenu programa planinarske akcije, u skladu sa objektivnim okolnostima na terenu.
Mesto i vreme polaska:SUBOTA 20.04.2024. god. Vreme polaska 7:00h, doći 10 min ranije ispred kancelarije Društva na Novom Beogradu, zgrada Jugoagend-Beoplov. Bulevar Mihajla Pupina 165A.
Napomena:Učestvovanje na akciji je na sopstvenu odgovornost. Vodiči zadržavaju pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba „Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti“. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja. U slučaju odustajanja od odlaska na akciju iz bilo kog razloga, zbog već izvršenih rezervacija, uplaćeni novac se vraća samo ukoliko prijavljeni učesnik pronađe zamenu.
Vodič:Janica Mousa, M.B.904, 065 3555 -728
Božo Ničetić , M.B.903, 062 500 -826
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.