23.-25.08.2024 Romanija,Veliki Lupoglav, Via ferate Sokolov put i Mrki medvjed

Opis akcije:Višednevna akcija koja kombinuje dve različite vrste planinarskih aktivnosti, hiking(klasična pešačka tura) i Via ferata(kretanje obezbeđenim planinarskim stazama). U dva dana ćemo preći dve lepe pešačke staze kroz guste šume, a preko prelepih vidikovaca Romanije. Ko se odluči i za adrenalinski užitek, može uz podršku lokalnih vodiča da prođe dve izuzetno atraktivne ferate.
Romanija je planina u istočnom delu Republike Srpeske, sa najvišim vrhom Veliki Lupoglav od 1652 m, ne spada u visoke planine ali svakako je jedna, od šumom, najbogatihij planina kao i planina koja je prepuna mesta vezanih za slobodarsku tradiciju naroda sa ovih prostora, dok je crkva Romanijska Lazarica poznato remek delo Srpske crkvene arhitekture 19 veka.
Program akcije:Petak 23.08.2024 godine na akciju polazimo u 8 h ispred prostorija društva. Idemo prema Sokolcu. Predviđeni dolazak u Sokolac, uz uzputne pauze je oko 13h. Tu obilazimo crkvu Svetog proroka Ilije i Romanijsku Lazaricu, nakon čega nastavljamo put prema Ravnoj Romaniji i planinarskom domu Glasinac(Crvene stjene). Dolazak u dom ko 15h, smeštaj po sobama.
Planinari koji žele da idu na Via ferata Sokolov put, sastaju se ispred doma u 15;30h i zajedno sa lokalnim vodičima kreću na stazu koja počinje nedaleko od samog doma. Planinari koji nemaju svoju opremu za Via feratu zadužiće je u domu(planinarski šlem, pojas, ferata set). Preporučujemo da učesnici ponesu gurtnu 60-80cm i bar 1 karabiner sa maticom. Via ferata Sokolov put je težine B/C, izuzetno dobro osmišljena i sa svoja 2 mostića dužine 350m spada u atraktivnije ferate na ovim prostorima. Povratak u dom do 19h. Večera je predviđenu u 19;30h, nakon čega je vreme za druženje .
Subota 24.08.2024 ustajane u 7 sati, sređivanje, pakovanje opreme do 8h ,doručak do 8;30h.Na pešačku turu krećemo ispred doma u 8:30 h. Staza ide većim delom kroz gustu šumu, grebenom prepunim lepih vidikovaca od koji je najatraktivniji Orlova stjena.
Grupa koja želi da prođe Via ferata Mrki medvjed, nosi opremu sa sobom. Via ferata Mrki Medvjed se nalazi na Crnim Stjenama, novija je i malo teža od ferate Sokolov put. Težinska kategorija C, skoro je otvorena, izuzetno atraktivna i maksimalno dobro obezbeđena svim elementima. Završetak ferate Mrki Medvjed je na stazi za Veliki Lupoglav, gde se obe grupe spajaju i zajedno izlaze na sam vrh gde pravimo dužu pauzu za fotografisanje i odmor. Povratak u dom je predviđen do 18h. Hrana na stazi je iz ranca. Večera u domu je predviđena za 19h, nakon čega je vreme predviđeno za druženje.
Nedelja 25.08.2024. Ustajanje u 7h, sređivanje , pakovanje opreme do 8h, doručak do 8;30h. Posle doručka se prebacujemo do okoline Pala, odakle krećemo na pešačenje u pravcu Novakove pećine, inače, lokacija na kojoj je poznati hajduk Starina Novak, tokom 16. veka boravio sa svojim hajducima. Obilazimo i Carske vode, česmu koja je pored starog Carigradskog puta, najvažnije saobraćajnice Otomanskog carstva. Po legend, ova voda podmlađuje.
Povratak u dom do 13h, ručak do 14h, nakon čega krećemo nazad za Beograd.
Dolazak u Beograd u večernjim satima.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1 K2 B2 P2 Šta je ovo?
Via ferata Sokolov Put B/C
Via ferata Mrki Medvjed C
Oprema:Višeslojna gardaroba prilagođena vremenskim uslovima, cipele za pešačenje, kabanica, polar ili topao duks, kapa, tanke rukavice, čeona lampa, ranac, naočare za sunce, krema sa UV zaštitom ,dovoljna količina vode , enrgetske čokoladice …
Tehnička oprema: Planinarski šlem, pojas, ferata set(ko nema iznajmiće u domu), gurtna 60 ili 80cm, karabiner sa navrtkom, planinarski štapovi.
Dokumenta: Obavezna članska kartica PSSa sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, pasoš, putno osiguranje.
Kotizacija:15.000,00 dinara. Kotizacija obuhvata administrativne troškove društva, poreze i doprinose, vođenje, prevoz, smeštaj, dva obroka(doručak i večera)u subotu i dva obroka(doručak i ručak,) u nedelju, iznajmljivanje opreme za Via feratu.
Mesto i vreme polaska:Petak 23.08.2024 godine u 8h, doći 15 minuta pre polaska.
Parking ispred prostorija društva, bul.Mihajla Pupina 165a, zgrada Jugoagent – Beoplova
Napomena:Zbog ograničenog broja mesta pre uplate kotizacije kontaktirati vodiča. Uplatu možete izvršiti sredom na sastancima društva ili na žiro račun broj 160-6000001663689-20, PD”Železničar 1948”, svrha uplate ROMANIJA
Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju loših vremenskih prilika. U slučaju odustajanja uplata se ne vraća,a učesnik je obavezan da sam pronađe zamenu.
Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Vodič:Ničetić Božo, mob.tel. 062 500 826,vodič 2.kategorije,MB 903
Janica Mousa,mob.tel 0653555 728,vodič 3.kategorije MB 904
Posted in Region, Sve akcije, Vikend akcije.