24. -26.05. Učka, Hrvatska

Opis akcije:Akcija za pamćenje.
Učka je izdvojena planina Istarskog poluostrva koja se proteže severno od Matulja do Jadranskog mora, Plominskog zaliva. Obiluje šumom, velikim brojem izvora, vodotokova, prelepih vidikovaca, koji sa jedne strane gledaju na Istru, a sa druge, na Jadransko more. Treća je, najviša planina uz more, iza Biokova i Velebita, a pogled se, posle bure pruža čak do Alpa.
Program akcije:PETAK 24.05.2024 god.
Polazak u 10 h ispred kancelarije PD Železničar, bul. Mihaila Pupina 165 A, Novi Beograd. Prevoz je organizovan putničkim kombijem(8+1) ili sopstvenim automobilom.
Putuje se auto putem Beograd-Zagreb-Rijeka. Uz mogućnost ulaska putnika na dogovorenim lokacijama.
Dolazak u PD Poklon u večernjim satima. Smeštaj, druženje i dogovor za akciju.
SUBOTA 25.05.2024 god.
Polazak u 8 h. Idemo stazom 7 slapova reke Mirne. Ukupna dužina reke je 52 kilometra, a protiče istarskim poluostrvom. Izvorište je u podnožju planine Ćićarija, da bi se u Jadransko more ulivala zapadno, kod Novigrada (zaliv Luka Mirna).
Vozilom stižemo u naselje Sveti Ivan, do mosta na reci Mirna, odakle počinjemo pešačenje. Staza ide od mosta do slapa Grljak (7), zatim, slap Zelenšćak (6), Kotli (5), pa preko sela Šćaveti i Glistonija, dolazimo do atraktivnog Napoleonovog mosta. Krećemo prema slapovima Mala peć (4), Vela peć (3),
Bačva (2) i slap Zagori (1). povratak u mesto Sveti Ivan. Ukupna staza je 17 km, ukupna visinska razlika je 798 m. Potrebno vreme za prelazak staze je oko 8h. Jedan deo staze je strm, obezbedjen sajlama.Kraj pešačenja je predviđen za 16h, a zatim povratak u dom prevozom.
U slučaju lošeg vremena, predviđeno je skraćenje staze , a obišli bi slapove Grljak i Zelenšćak, zatim bi, jugozapadno, od brda Veliki kuk, izašli u selo Glistonija, obišli Napoleonov most, a zatim slapove Mala peć, Vela peć, Bačva i Zagori pa se vratili na polaznu tačku.
NEDELJA 26.05.2024 god.
Poazak u 8 h na stazu Poklon – sklonište Babin grob – Vojak – Poklon. Staza kreće od PD Poklon (922m.n.v.), prema skloništu Babin grob (1012 m.n.v), preko Sedla (1240 m.n.v.), do vrha Vojak (1401 m.n.v.), najvišeg vrha Učke, pa nazad prema planinarskom domu.Ukupna dužin staze je 11,5 km. Visinska razlika 746 m, prosečan nagib 15%. Potrebno vreme za prelazak staze je oko 4,5 h. U slučaju loših vremenskih uslova, pešačićemo turu od planinarskog doma do vrha Vojak.
Smštaj je u PD Poklon u zajedničkoj sobi. U domu ima sanitarni čvor (bez tople vode). U domu ima mogućnost kupovine pića i organizovanja kuhinje oko 5 eura po obroku, a na zahtev cele grupe(). Cena noćenja je 13 eura po osobi (noć). U domu imaju ćebad na raspolaganju, bez posteljine. Preporuka je poneti vreću za spavanje. Ishrana iz ranca ili dogovor sa domarom ().
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1K2B1P1 Šta je ovo?
Oprema:Planinarske duboke cipele, višeslojna garderoba, kabanica, jakna za zaštitu od vetra, čeona lampa, vreća za spavanje, planinarki štapovi, preobuka, peškir, papuče.
Kotizacija:17.000,00 RSD za organizovan prevoz (kombi)
9.000,00 RSD ako se ide sopstvenim prevozom
Kotizacija obuhvata:Troškove prevoza, vođenje, poreze i doprinose, administrativni troškovi Društva.
Kotizacija ne obuhvata: Troškove prenoćišta, troškove ishrane, lične troškove, eventualne ulaznice u parkove, muzeje…
Zbog ograničenog broja mesta, pre uplate, kontaktirati vodiče i izvršiti rezervaciju mesta. Vodiči će pomoći oko organizacije puta, grupe sa sopstvenim prevozom.
Tekući račun za uplatu: 160 – 6000001663689 -20
PD“ Železničar 1948“ Beograd, svrha uplate – za Učku,
prijave se primaju do 14.05.2024 godine
Mesto i vreme polaska:Novi Beograd bul. MihailaPupina 165 A u 10 h ispredkancelarije PD Železničar
Napomena:Učestvovanje na akciji je na sopstvenu odgovornost.
Vodiči zdržavaju pravo izmene programa u slučaju loših vremenskih uslova, kao i nepredviđenih okolnosti. Učesnici akcije su dužni da se pridržavaju odredaba „ Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti“.
U slučaju da imate neke zdravstvene probleme, koji vam mogu biti smetnja za sigurno i nesmetano izvođenje akcije, dužni ste o tome obavestiti vodiča. Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja. U slučaju odustajanja od učestvovanja na akciji, iz bilo kog razloga, zbog već izvršenih rezervacija, uplaćeni novac se vraća samo ukoliko prijavljeni učesnik pronađe zamenu.
Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS. Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
Vodiči:Božo (Boban) Ničetić MB 903, vodič II kategorije 062 500 826
Janica Mousa MB 904, vodič III kategorije 065 355 5 728
Posted in Region, Sve akcije, Vikend akcije.