25.05. Kanjon reke Nere i Beušnice

Opis akcije:Ova pešačka akcija spada u manje zahtevne(lakše), a osmišljena je da mogu učestvovati planinari svih starosnih dobi i organizujemo je na zahtev mnogih, koji do sada nisu posetili ovaj nacionalni park. Park se nalazi na svega 150km od Beograda u Republici Rumuniji. Reka Nera predstavlja prirodnu granicu između Rumunije i Srbije, a od njenog ušća u Dunav počinje Đrdapska klisura. Nacionalni park Kanjon reke Nere i Beušnice zauzima površinu od 36000 hektara i obiluje brojnim vrstama biljnog I životinjskog sveta.
Akcija je zamišljena da se u prvom delu krećemo preko visećeg mosta, a zatim šumskom stazom i tunelima uklesanim u stene. U drugom delu akcije krećemo se uređenom šumskom stazom duž reke Beušnice, koja sa svojim kaskadama i vrelom Begovo oko, predstavlja biser ovog nacionalnog parka. Na ovaj način početnici (pogotovo mladi) u jednom danu, na jednoj lakšoj stazi mogu da dožive različite aspekte planinarstva.
Program akcije:Polazak u 6 sati ujutru. Putujemo mini busom ka Rumunskoj granici i selu Saska Romana, odakle počinje pešačka tura. Predviđeno vreme za početak pešačenja je u 10h. Krećemo se kanjonom reke Nere oko 3,5 kilometra, stazom koja je uklesana u stene kanjona i na pojedinim mestima je tridestak metara iznad reke. Na ovom delu, staza prolazi kroz 6 uzanih tunela pa je poželjno poneti baterijske lampe. Mini bus će nas čekati na ušću reke Beušnice u Neru ( gde prvimo pauzu od 20-tak minuta), odakle nas prevozi do prvog većeg vodopada. Nastavljamo pešačenje uzvodno, rekom Beušnicom do ribnjaka(pauza 20 min), dalje uzvodno do vrela Begovo oko. Od ovog mesta treba preći uzvodno još oko 1,5 km do vodopada Beušnica koji je I najviši vodopad na ovoj reci. Od ove tačke se vraćamo istom stazom do ribjaka i restorana, gde pravimo dužu pauzu, nakon koje se vraćamo za Beograd. Ukupna dužina staze je 13,5 kilometara
Vrsta akcije:Pešačka tura
Zahtevnost akcije:T1 K1 B1 P1 Šta je ovo?
Oprema:Višeslojna odeća, planinarske cipele, kabanica za kišu, planinarski štapovi, baterija ,ranac sa dovoljnom količinom vode i hrane za jednodnevni boravak u prirodi, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, pasoš
Kotizacija:3000,00 RSD. Kotizacija uključuje prevoz, administrativne troškove društva, poreze i doprinose.
Kotizacija ne uključuje 250,00 RSD, ulaznica za nacionalni park I plaća se na licu mesta, kao i ostale individualne troškove.
Uplata kotizacije se može izvršiti sredom i četvrtkom od 17 do 19h u prostorijama društva ili uplatom na račun društva
PD Železničar 1948 Beograd
160-6000001663689-20
Svrha uplate : Za akciju Nera
Zbog ograničenog broja mesta pre uplate kontaktirati vodiča
Mesto i vreme polaska:Pupina 165a, zgrada Jugoagent – Beoplova , subota, 25.05.2024 u 6 h(doći 10 minuta pre polaska)
Napomena:Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. U slučaju odustajanja, novac se ne vraća sem ako učesnik ne obezbedi zamenu. Na akciji mogu učestvovati samo članovi PSS(plaćena članarina za tekuću godinu).
Svaki planinar na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost. Maloletna lica mogu učestvovati isklučivo u pratnji roditelja ili staratelja.
Vodič:Božo Ničetić, vodič II kategorije, MB903, mob.tel 062 500 826
Janica Mousa, vodič III kategorije, MB 904, mob.tel 065 3555 728
Posted in Jednodnevne akcije, Region, Sve akcije.