25.05. Lisine – Beljanica (1339 m) – Suvi Do – Beljanička kapa (1295 m) – Stenjkin kamen (1158 m)

Opis akcije:Lisine – Beljanica (1339 m) – Veliki kamen (1314 m) – Beljanička kapa (1295 m) – Kosice – Stenjkin kamen (1158 m) – Bujdina bara – Suvi do
Program akcije:Vreme održavanje akcije je subota 25.05. 2024. Mesto i vreme sastanka je parking iza opštine Novi Beograd, ispred zgrade Jugoagenta u 6:30 h. Doći 10 minuta ranije.
Akcija počinje u Lisinama oko 9h, završetak ture je do 19 h u mestu Suvi do, povratak u Beograd do 23h.
Akcija Lisine – Beljanica – Suvi do se sa malim modifikacijama rute organizuje po peti put. Ideja je da se Beljanica pređe po celoj svojoj dužini od juga ka severu. Do sela Lisine vozimo se preko Svilajnca i Despotovca. Kad nas vozilo bude ostavilo u Lisinama, vozač će sam sa vozilom da pređe 60 km do sela Suvi do blizu Žagubice, gde je završetak ture. Povratak nazad za Beograd je preko Krepoljina, Petrovca na Mlavi i Požarevca. Na akciji prvih sedam kilometara je uspon do vrha Beljanice 1339 m i tom prilikom ćemo savladati 1000 m visinske razlike. Nakon uspona na najviši vrh, sledećih 20 km je uglavnom spust, sa jednim blagim usponom na Stenjkin kamen. Na akciji ćemo pored vrha Beljanice, posetiti još nekoliko vrhova koji se retko kad obilaze, kao što su Veliki kamen (1314 m), Beljanička kapa (1295 m), brdo Kosice i pre svega Stenjkin kamen (1158 m), koji se nalazi u srcu Beljanice.
Staza spada u red teških i neophodna je dobra fizička kondicija. Dužina staze je 27 km sa 1300 m uspona i 1300 m spusta i predviđeno vreme prelaska cele staze je 10 h sa pauzama.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1 K4 B3 P1 Šta je ovo?
Oprema:U skladu sa vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne, opciono se savetuje nošenje baterijske lampe, štapova i kabanice. Svako ko ima neka ponese baterijsku lampu u slučaju da nas pred kraj ture uhvati mrak.
Kotizacija:2600 dinara
U cenu kotizacije je uključeno: troškove organizacije i vođenja akcije, poreze i doprinose, administartivne troškove Društva, troškove prevoza i putarina organizovanim prevozom.
Mesto i vreme polaska:Parking iza opštine Novi Beograd, ispred zgrade Jugoagenta u 6:30 h.
Napomena:• Prilikom prijave nephodna je uplata kotizacije u kompletnom iznosu od 2600 dinara. Uplaćeni iznos se ne vraća, sem u slučaju pronalaska zamene.
• Za uplaćeni iznos kotizacije se izdaje fiskalni račun, koji se dostavlja na email.
• Vodič zadržava pravo da promeni rutu ili u potpunosti otkaže uspon na vrh Beljanicu i sa grupom se vrati u Lisine, usled pojave bilo kojih nepredviđenih okolnosti na terenu.
• Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost
• Svako mora sa sobom imati planinarsku karticu za tekuću godinu.
• Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Vodič:
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.