25.05. Sokolske planine, Rožanj 973m

Opis akcije:Opis akcije:
Sokolska planina je jedna od četiri planine koje čine grupu Podrinskih planina, pored planina Jagodnja, Boranja i Gučevo. Sokolska planina, najveći planinski venac rađevinsko-jadranskog Podrinja, diže se jugoistočno od Krupnja između Drine, Azbukovice, Rađevine i Jagodnje.
Program akcije:Polazak u 6h. Pauza za kafu u selu Pecka. Nastavak puta prema Ljuboviji. Oko 10h dolazak do manastira Sv.Nikola (manastir Soko) koji je posvećen Sv.Vladici Nikolajui lelićkom i žičkom.
Pešačka tura: od manastira koji se nalazi na 360m, do tvrđave Soko grad 600m, stiže se za sat vremena. Od podnožja do Soko grada je postavljeno 10 kapelica, na svakoj je ispisana po jedna božja zapovest. Usput ćemo obići i vodopad koji je dublje u šumi, skriven od očiju prolaznika.
Na ostacima Soko grada je izgrađen vidikovac, na kojem dominira veliki pozlaćeni krst. U podnožju grada je česma na kojoj se može osvežiti, a ponekad ima i meštana koji prodaju specijalitete, poput vina od kupine.
Nastavljamo pešačenje prema vrhu Rožanj 973 m n/v.
Prolazimo pored crkve brvnare posvećene Sv.Vasiliju Ostroškom. Do vrha ima oko 1,5 sat hoda.
Ukupna dužina staze je oko 10 km, uspon je 600m i isto toliki spust. Istom stazom se vraćamo do manastira. Staza je najvećim delom makadam.
U povratku za Beograd, na putu prema Malom Zvorniku, napravićemo pauzu za ručak. Potrebna je prijava unapred.
Dolazak u Beograd do 22 h.
Vrsta akcije:Planinarska akcija
Zahtevnost akcije:T1 K2 B2 P1 Šta je ovo?
Oprema:U skladu sa vremenskim prilikama (planinarske cipele, poželjni su i štapovi)
Kotizacija:3000 din
Kotizacija uključuje: troškove vođenja akcije, poreze i doprinose, administrativne troškove društva, prevoz i putarinu ako je ima.
Uplata kotizacije se vrši sredom u kancelariji društva od 16:30 do 19 h, ili uplatom na račun. Fiskalni račun će biti odštampan u zakonskom roku, a uručen na dan putovanja. U slučaju odustajanja, uplaćena sredstva se ne vraćaju, osim ako planinar nađe zamenu.
Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.
Mesto i vreme polaska:Parking iza Opštine N.Beograd, kod zgrade Jugoagenta u 6 h.
Napomena:Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije.
Na akciju mogu ići samo planinari članovi PSS-a.
Obavezno sa sobom nositi planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
U slučajevima kada nepovoljne vremenske prilike mogu uticati na izvodljivost ili bezbednost akcije, plan akcije može biti promenjen, odnosno prilagođen vremenskim prilikama.
Vodič:Verica Mitrović 063664422
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.