26.05. Kanjon Panjice i vodopad Panjica, Vodena pećina, Visočka banja

Opis akcije:Ova pešačka tura vodi nas u jugozapadnu Srbiju, u okolinu Arulja. Šetaćemo prelepim kanjonom reke Panjice, stazom uz samu reku, pored mnogobrojnih kaskada do vodopada Panjica, a zatim do Vodene pećine. Drugi deo, ove pešačke ture, čini kraća šetnja duž Velikog Rzava, jedne od najčistijih reka u Srbiji koja izvire u podnožju planine Mučanj. Ova staza je kratka ali izuzetno atraktivna sa svojim drvenim delovima okačenim iznad samog Rzava, usputnim izvorima, mostićima nas dovodi do improvizovanih bazena-banje. Visočka banja nije mesto već geografska oderednica, prelepi delić netaknute prirode.
Ova akcije je namenjena svima, a izuzetno je pogodna za one sa slabijom kondicijom, a može biti i lep porodični izlet.
Program akcije:Polazak na akciju je 26.05.2024 godine u 7 sati sa parkinga ispred prostorija društva, zgrada Jugoagent-Beoplov, bul. Mihajla Pupina 165a, Novi Beograd. Vozimo se u pravcu Arilja, a zatim prema selu Dobrača gde pravimo dužu pauzu i obilazimo srednjovekovni manastir Klisure( staro ime manstira je Dobrača). Posle obilaska manastira, nakon kraće vožnje, stižemo na parking, kod poslednje seoske kuće, odakle počinje pešačka staza. Planirano vreme za početak pešačenja je 11;30h
Pešačimo uređenom stazom koja ima više drvenih mostića, nakon 40 minuta pešačenja, stižemo do vodopada Panjica, gde pravimo kraću pauzu za fotografisanje. Odatle nastavljamo stazom prema Vodenoj pećini do koje nam treba svega 10 -tak minuta pešačenja. Kod pećine previmo pauzu od pola sata za odmor i fotografisanje. Istom stazom se vračamo na parking.
Plan je da sa parkinga krenemo u 14 h. Prevozimo se do mesta Visoka, odakle dobrim asfaltnim pitem idemo do kafane
“Rzav-kod Jare”, odakle kreće pešačenje uređenom stazom do Visočke banje. Staza je izuzetno atraktivna I na žalost, završava se nakon 15 minuta hoda na lokalitetu Visočka banja. Na ovaj lokalitet stižemo oko 15h. Voda je lekovita, temperature oko 27 stepeni i izuzetno čista. Ovde pravimo pauzu od 1,5h za jedan piknik u prirodi, kupanje u banjskoj vodi u improvizovanim bazenima. Uživanje u lepoti i zvuku Velikog Rzava, kao i neverovatnom cvrkutu ptica. U blizini se nalazi izvor sa pitkom vodom. Povratak za Beograd je predviđen za 17h.
Ove dve staze su kratke i nisu zahtevne ali vode nas na pešačku turu kroz šumu, duž dve izuzetno čiste planinske reke koje svojim šumom dovode do maksimalnog opuštanja.
Vrsta akcije:Pešačka tura
Zahtevnost akcije:T1 K1 B1 P1 Šta je ovo?
Oprema:Višeslojna odeća, planinarske cipele, kabanica za kišu, planinarski štapovi, ranac sa dovoljnom količinom vode i hrane za jednodnevni boravak u prirodi, prostirka(nešto za sedenje), kupać kostimi za one koji žele isprobati banjsku vodu, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
Kotizacija:4000,00 RSD.
Kotizacija uključuje prevoz, administrativne troškove društva, poreze i doprinose.
Uplata kotizacije se može izvršiti sredom i četvrtkom od 17 do 19h u prostorijama društva ili uplatom na račun društva
PD Železničar 1948 Beograd
160-6000001663689-20
Svrha uplate: Za akciju Visočka banja
Zbog ograničenog broja mesta pre uplate kontaktirati vodiča
Mesto i vreme polaska:Bul.Mihajla Pupina 165a,zgrada Jugoagent – Beoplova ,nedelja 26.05.2024 u 7 časova(doći 10 minuta pre polaska)
Napomena:Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. U slučaju odustajanja novac se ne vraća sem ako učesnik ne obezbedi zamenu. Na akciji mogu učestvovati samo članovi PSS(plaćena članarina za tekuću godinu)
Svaki planinar na akciji učestvuje na vlastitu odgovornost. Maloletna lica mogu učestvovati isklučivo u pratnji roditelja ili staratelja.
Vodič:Božo Ničetić, MB 903, vodič II kategorije, mob.tel 062 500 826
Janica Mousa,MB 904, vodič III kategorije,mob.tel 065 3555 728
Posted in Jednodnevne akcije, Srbija, Sve akcije.